Начало   Обяви, търгове, конкурси   Профил на купувача   За контакти   Вашите въпроси


 

Трифон Зарезан
 
Трифон Зарезан или денят на Св. Трифон, честван на 1 февруари, е един от най-важните празници в Асеновград. Неслучайно виното е било основен поминък за населението в този край в продължение на векове.Денят на Св. Трифон се чества в местността “Св.Трифон”. На празника се прави и  раздава курбан и празникът се превръща в истинско общоградско веселие и с традиционните състезания по борба – пехливански борби на мъже и момчета, намазани с олио, при които победителят си тръгва с един жив овен като награда.
 
 
 
 
 
Калиница
 
Калиница (известна и като Еньовица) е уникален за Асеновград религиозен ритуал, който е жив и до днес. Както много други местни обичаи, Калиница е смесица от елементи на християнската традиция и езическите вярвания и ритуали. Обичаят е свързан с боготворенето на Св. Богородица, но същевременно, в някои свои части, произхожда от езическия култ към слънцето. Гръцката дума “калиница” означава красива, млада булка. Няколко дни преди празника всеки квартал избира своята “калиница” -
3-годишно или малко по-голямо момиченце, което се облича в бяло като булка. 
 
 
 
 
 
 
 
Литийно шествие
 
Шествието се състои в понеделника след Великден. Това е най-старото литийно шествие, при което се изнася чудотворната икона на Св. Богородица от Бачковския манастир и я придружава до местността Клувията. Иконата е донесена от Грузия в Бачковския манастир през 14 век (датира от 1230 г.).
Започвайки от Бачковския манастир, шествието продължава до аязмото (свещен извор) “Покров Богородичен”, където иконата се пречиства със сакралната сила на водата. След това поклониците носят иконата до скалната пещера (след “намирането” и там тя е превърната в скален параклис) и продължава до параклиса “Св. Архангели”, също в местността Клувията, за да получи благословията на “Небесните закрилници”. Всички присъстващи участват в празничния обяд, прави се курбан, събитието се превръща в народно празненство. Иконата “преспива” в параклиса “Св. Архангели”, след което шествието я връща в Бачковския манастир.
 
 

Официален сайт на Община Асеновград – пресцентър; обяви, търгове и конкурси; административни услуги; общински дейности – социални, младежки и спортни дейности, здравно обслужване, култура, образование, екология, туризъм; витруална приемна; форум...
Карта на сайта   |   Уеб дизайн ФракТайм